Behandeling met interpersoonlijke psychotherapie (IPT) bij depressie
Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) gaat uit van een wederkerige relatie tussen een depressie en interpersoonlijke ervaringen. Een depressie heeft in deze benadering altijd te maken met een plotselinge verstoring in de aard of het aantal persoonlijke relaties. Logischerwijs richt IPT zich daarmee op verbetering van interpersoonlijke relaties en zodoende op een vermindering van de depressie.
Gesteld kan worden dat interpersoonlijke psychotherapie voor adolescenten (IPT-A) op deze wijze rekening houdt met de ontwikkelingstaken en -mogelijkheden van de adolescent; adolescenten zijn immers zeer sterk bezig met onderlinge relaties, relaties met leerkrachten en ouders of opvoeders. IPT is daardoor bij uitstek geschikt voor adolescenten.
Doelgroep
IPT-A richt zich op adolescenten met een depressie, van ongeveer 12 jaar tot de volwassenheid.
Sessies
De behandeling is verdeeld in drie fasen: beginfase, behandelfase en eindfase. Elke fase bestaat uit ongeveer vier sessies, zodat de totale behandeling twaalf tot zestien sessies duurt. In de beginfase zijn de sessies wekelijks en duren ze drie kwartier, in de behandel- en eindfase kan de frequentie in overleg verlaagd worden naar een keer per veertien dagen. De eerste sessie vindt plaats in aanwezigheid van de ouders en duurt meestal een uur. De spanningsboog bij een adolescent met een depressie is over het algemeen kort, dus er moet op gelet worden dat de sessies niet te lang duren.
Depressie
Depressie is een veelvoorkomend probleem tijdens de adolescentie. Naar schatting lijdt dagelijks 3 tot 9% van de adolescenten aan lichte tot ernstige vormen van depressie. Bovendien heeft aan het einde van de adolescentie circa 20% van de adolescenten ooit een depressie gehad. De impact van een depressie op het leven van de adolescenten en hun omgeving is groot.
Op korte termijn heeft het een negatieve impact op de sociale relaties van adolescenten, op hun familierelaties en op schoolprestaties. Maar de langetermijngevolgen zijn nog ernstiger. Langdurig depressieve adolescenten worden vaker opgenomen in ziekenhuizen, lopen meer kans op herhaaldelijk terugkerende depressies, maken een maladaptieve psychosociale ontwikkeling door, maken zich vaker schuldig aan alcoholmisbruik en vertonen vaker antisociaal gedrag. Ten slotte leidt depressie in ernstige gevallen tot suïcide, wereldwijd een van de meest voorkomende doodsoorzaken onder oudere adolescenten.
Online behandelprotocollen voor kinderen en adolescenten
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.