Behandeling bij ARFID met het SLIK-programma
Het SLIK-programma is een procedure voor verstoord (eet)gedrag die bestaat uit een combinatie van forward-chaining (stapsgewijs leren) en exposure in de vorm van systematische desensitisatie. Waar nodig kan het in uitvoering individueel worden aangepast, bijvoorbeeld aan beperkte prikkelverwerking van het kind, of aan neuromotorische beperkingen, die van invloed kunnen zijn op het kauwen, transporteren en doorslikken van voeding.
Bij de behandeling van vermijdende restrictieve voedselinnamestoornis (avoidant/restrictive food intake disorder, ARFID) wordt een functionele samenhang tussen biologische, psychologische en sociale determinanten verondersteld. Deze samenhang fungeert als hypothese van de behandeling. Het blootleggen ervan geeft inzicht in de mogelijke ontstaanswijze en de huidige functie van ARFID. Volgend op de beslissing voor een 24-uurs- of dagbehandeling in een behandelcentrum start het behandelprotocol met een korte observatie- en gewenningsperiode, inclusief een voorbereidende testfase, en aansluitend de uitvoering van het SLIK-programma.
Doelgroep
De behandeling is voor jonge kinderen van 2 tot 6 jaar.
Sessies
Het SLIK-programma bestaat uit twaalf stappen. De behandelsessies worden vier of vijf keer per dag in een-op-een uitgevoerd (aanvankelijk in een aparte sessiekamer) en duren elk ongeveer 20 minuten.
Vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis
Vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis (ARFID) is een eetprobleem waarbij sprake is van restrictieve acceptatie (RA) of selectieve acceptatie (SA) van voeding. In beide gevallen reguleert de cliënt de voedselinname zodanig dat dit consequenties heeft voor diens lichamelijke of psychosociale gezondheid. Te denken valt aan groeiproblemen, voedingsdeficiënties, dehydratatie, vermoeidheid en uitputting, maar ook aan concentratie- en denkproblemen, en sociale isolatie.
Jonge kinderen van 2 tot 6 jaar met ARFID laten hun weerstand tegen (bepaalde) voeding zien door te weigeren de mond te openen, het bord van tafel te slaan, op de lepel of vork te bijten bij het binnenbrengen van een hap, door het eten in hun mond te houden en te weigeren dit door te slikken, of door het uit te spuwen, alsook door driftbuien en paniekaanvallen. Als er toch voedsel in de slokdarm komt – onbedoeld of door toedoen van de ouder – en het kind braakt dat uit tijdens of kort na de maaltijd, wordt dit eveneens gezien als RA of SA.
Online behandelprotocollen voor kinderen en adolescenten
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.