EMDR voor kinderen en adolescenten
EMDR (eye movement desensitization and reprocessing) kan helpen bij klachten en stoornissen die samenhangen met belastende herinneringen aan schokkende of negatieve gebeurtenissen. Die herinneringen kunnen leiden tot een grote variatie aan psychopathologie, waaronder de posttraumatische-stressstoornis (PTSS). Bij de toepassing van dit EMDR-protocol moet rekening worden gehouden met de ontwikkelingsleeftijd van het kind. Dit komt tot uiting in protocolaanpassingen, de rol die de ouders krijgen toebedeeld en de attitude van de therapeut.
Doelgroep
Deze behandeling is voor getraumatiseerde kinderen en adolescenten tot en met 18 jaar.
Sessies
Het aantal sessies varieert. Bij eenmalige schokkende gebeurtenissen en eenvoudige klachten zijn doorgaans drie sessies nodig, bij langdurige traumatisering en complexere psychopathologie naar schatting vijf tot vijftien sessies. De sessie duurt drie kwartier tot een uur. Naarmate de kinderen jonger zijn, is de spanningsboog beperkter en is ook de daadwerkelijke duur van de EMDR binnen de sessie korter. Voor kleuters en peuters volstaat 20 minuten tot een halfuur. De overige tijd besteedt de therapeut aan de voorbereiding en de evaluatie met de ouder. De frequentie van de sessies is meestal wekelijks. Bij ernstige klachten van PTSS na chronische traumatisering worden in specifieke situaties op indicatie vaak meerdere sessies per dag of per week gegeven om het effect van de behandeling te versnellen en drop-out te voorkomen.
Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
Door één of meerdere traumatische ervaringen kan een kind een posttraumatische-stressstoornis (PTSS) ontwikkelen. In feite zijn posttraumatische-stressklachten een normale reactie op een abnormale gebeurtenis. We spreken van een PTSS als er sprake is van blootstelling aan een feitelijke of dreigende dood, ernstige verwonding of seksueel geweld dat iemand zelf ondergaan heeft of waarvan deze getuige is geweest, of waarover iemand heeft gehoord met betrekking tot een naast familielid of een goede vriend(in).
De posttraumatische-stresskenmerken bestaan langer dan één maand en de veronderstelling is dat PTSS zich ontwikkelt als de verwerking van de traumatische gebeurtenis is vastgelopen. Deze stagnatie zorgt ervoor dat het traumatische geheugen actief blijft. Dit geheugen dringt zich vaak op in de vorm van herbelevingen zonder een coherent verhaal. De herbelevingen zorgen ervoor dat de persoon het gevoel heeft dat de gebeurtenis opnieuw plaatsvindt, en veroorzaken veel angstgerelateerde klachten, disfunctionele gedachten en vermijding van traumagerelateerde zaken.
Online behandelprotocollen voor kinderen en adolescenten
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.