Individuele en groepsbehandeling voor kinderen met een angststoornis
Angststoornissen komen vaak voor. Bijna één op de drie personen heeft ooit een angststoornis gehad, heeft nu een angststoornis of zal in de toekomst een angststoornis ontwikkelen. Vanwege de negatieve gevolgen van angststoornissen is de preventie en behandeling van angststoornissen belangrijk. De behandeling van eerste keuze voor angststoornissen bij kinderen is cognitieve gedragstherapie (CGT).
Het programma Denken + Doen = Durven is ontwikkeld in Nederland en is in meerdere studies onderzocht. Het doel van de behandeling is niet om de angsten te laten verdwijnen (angsten zijn immers normaal en hebben ook een beschermende functie), maar om angsten hanteerbaar te maken, zodat het kind er in het dagelijkse leven geen last of beperkingen meer van ondervindt.
Doelgroep
In deze behandeling worden drie varianten van Denken + Doen = Durven (DDD) besproken: DDD-preventief, DDD-groep en DDD-individueel. Ook worden opmerkingen gemaakt en er worden tips gegeven voor het aanpassen van het individuele protocol aan kinderen met ASS.
De behandeling is bedoeld voor kinderen tussen 8 en 18 jaar. Wanneer er gekozen wordt voor DDD-preventief, dan moet worden opgemerkt dat het preventieve programma primair ontwikkeld is voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Voor DDD-groep is het belangrijk te overwegen of het kind over de angsten kan praten en eraan kan werken in groepsverband. Bij het samenstellen van een groep wordt aangeraden kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd bij elkaar te zetten
Sessies
DDD-preventief bestaat uit acht groepssessies van 90 minuten en de training wordt uitgevoerd in een schoolcontext of een andere nuldelijnscontext.
DDD-groep bestaat ook uit acht sessies van 90 minuten in een groep, maar dan uitgevoerd in een eerste- of tweedelijnscontext.
DDD-individueel beslaat in totaal vijftien sessies van 45-60 minuten, waaronder drie aparte oudersessies.
Angststoornis
Alle kinderen ervaren soms angst. Dat is heel normaal en ook functioneel, want angst beschermt tegen gevaar. Elke ontwikkelingsfase kent nieuwe uitdagingen en bijbehorende angsten. Zo zijn baby’s vaak bang voor geluiden en fel licht, zijn dreumesen bang voor vreemden, laten schoolgaande kinderen soms separatieangst zien en beginnen kinderen in de basisschoolleeftijd zich vaak zorgen te maken over hun presentatie en over wat anderen van hen vinden. Meestal zijn deze angstsymptomen niet heel ernstig en zijn de angsten van korte duur. Wanneer angsten echter aanhouden en het dagelijkse functioneren belemmeren, kan er sprake zijn van een angststoornis.
Online behandelprotocollen voor kinderen en adolescenten
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.