Cursus D(o)epressie voor adolescenten
D(o)epressie is een CGT-behandeling voor adolescenten met een klinische depressie. De d(o)epressie-behandelingen worden uitgevoerd alsof het een cursus is en de deelnemers worden benaderd als cursisten, ook al betreft het een therapie. Er zijn momenteel drie varianten beschikbaar: een groepsvariant, een individuele variant en een blended variant, die face to face-behandeling combineert met online behandeling.
D(o)epressie-Groep is een vertaling en bewerking van de Amerikaanse Coping with Depression Course for Adolescents (CWD-A). D(o)epressie-Individueel en D(o)epressie-Blended zijn op hun beurt gebaseerd op D(o)epressie-Groep. De cursus is gericht op het veranderen van een neerwaartse, negatieve spiraal in een opwaartse, positieve spiraal. Dit gebeurt door te focussen op activering en positieve interacties met de omgeving, en door negatieve cognities te veranderen in positievere cognities.
Doelgroep
D(o)epressie is geschikt voor adolescenten tussen 12 en 21 jaar met een (sub)klinische depressieve of persisterende depressieve stoornis. Er zijn tot nu toe geen duidelijke criteria op basis waarvan de individuele, blended of groepsvariant geadviseerd kan worden. Het is nog niet te voorspellen voor wie welk type behandeling het effectiefst is. Het advies voor een van de drie versies is vooralsnog gebaseerd op een klinische indruk, beschikbaarheid en de motivatie van de adolescent.
Sessies
De groepscursus D(o)epressie bestaat in totaal uit zestien wekelijkse sessies van anderhalf uur voor de groep adolescenten (inclusief één boostersessie na drie maanden) en twee sessies voor de ouders. De individuele variant bevat vijftien wekelijkse sessies van 45 minuten, twee sessies voor de ouders en bevat geen boostersessie. Bij de blended behandeling is er een minimum aantal van vijf face to face-sessies van elk 45 minuten, en een maximum van twaalf. Ook zijn er extra chatcontacten en twee sessies voor de ouders.
Depressie
Depressie is een veelvoorkomend probleem tijdens de adolescentie. Naar schatting lijdt dagelijks 3 tot 9% van de adolescenten aan lichte tot ernstige vormen van depressie. Bovendien heeft aan het einde van de adolescentie circa 20% van de adolescenten ooit een depressie gehad. De impact van een depressie op het leven van de adolescenten en hun omgeving is groot.
Op korte termijn heeft het een negatieve impact op de sociale relaties van adolescenten, op hun familierelaties en op schoolprestaties. Maar de langetermijngevolgen zijn nog ernstiger. Langdurig depressieve adolescenten worden vaker opgenomen in ziekenhuizen, lopen meer kans op herhaaldelijk terugkerende depressies, maken een maladaptieve psychosociale ontwikkeling door, maken zich vaker schuldig aan alcoholmisbruik en vertonen vaker antisociaal gedrag. Ten slotte leidt depressie in ernstige gevallen tot suïcide, wereldwijd een van de meest voorkomende doodsoorzaken onder oudere adolescenten.
Online behandelprotocollen voor kinderen en adolescenten
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.