Familietherapie (FBT) bij anorexia nervosa
Binnen familietherapie of Family-Based Treatment (FBT) is het gezin een essentiële component van de behandeling. Het gezin wordt niet als schuldige gezien, maar juist de sterke kanten van het gezin worden benut. FBT is erop gericht om families, die vanwege de eetstoornis vaak een verstoord functioneren kennen, opnieuw te empoweren. Dat verstoorde functioneren uit zich bijvoorbeeld in conflicten tijdens de maaltijden, of in meer aandacht en zorg voor de adolescent met anorexia nervosa en minder voor de andere kinderen. In deze behandeling spelen de ouders of verzorgers als cotherapeut een actieve en positieve rol.
Doelgroep
Deze behandeling richt zich op adolescenten met anorexia nervosa van 12 tot en met 18 jaar. Voor het volgen van FBT is het wenselijk dat de adolescent nog thuis woont, aangezien aan de ouders gevraagd wordt om de controle over het eten over te nemen en de voedselinname van hun kind te herstellen. Dit vereist dat het gezin samen de maaltijden nuttigt.
Sessies
Het FBT-protocol omvat twintig sessies en verloopt in drie afgebakende fasen gedurende één jaar:
- fase 1 omvat wekelijkse sessies en duurt drie tot vijf maanden;
- tijdens fase 2 kunnen de sessies om de twee tot drie weken worden ingepland;
- in fase 3, naar het einde van de behandeling toe, worden maandelijkse sessies vooropgesteld.
Elke sessie duurt 50 tot 60 minuten, met uitzondering van de familiemaaltijd, waarvoor de therapeut het best 90 minuten kan uittrekken.
Anorexia nervosa (AN)
Anorexia nervosa kenmerkt zich door een verstoord lichaamsbeeld en excessief diëten, wat tot ernstig gewichtsverlies leidt. Mensen met anorexia-nervosa hebben een intense vrees om dik te worden. Ze beperken hun energie-inname dusdanig dat dit resulteert in een lichaamsgewicht dat voor hun leeftijd veel te laag is. De manier waarop zij hun lichaamsgewicht of lichaamsvormen ervaren is verstoord. Ook worden patiënten in onevenredige mate beïnvloed door het gewicht en de vorm van hun lichaam, door het idee dat ze die kunnen controleren en door oordelen over zichzelf. Vaak blijft de patiënt de ernst van het actuele lage lichaamsgewicht hardnekkig ontkennen.
Anorexia nervosa wordt onderscheiden in twee subtypen: het restrictieve type, waarbij de patiënt niet purgeert en geen eetbuien heeft; en het eetbuien-/purgerende type, waarbij de patiënt eetbuien heeft of purgeert.
Online behandelprotocollen voor kinderen en adolescenten
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand! Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.