Kinderen met enuresis nocturna en urinaire incontinentie
Dit protocol behandelt zowel urinaire incontinentie als enuresis nocturna. Therapeut, ouders en kind werken samen in het kader van een gedragstherapeutische aanpak. De behandeling maakt gebruik van psycho-educatie en concrete opdrachten, zoals het opstellen van een blaastrainingsschema.
Doelgroep
Deze behandeling van plasproblemen is voor kinderen tussen 6 en 12 jaar met een normaal ontwikkelingsverloop. Ook voor kinderen met een matig ontwikkelingsprobleem, bijvoorbeeld ADHD of een autismespectrumstoornis, kan het protocol gebruikt worden, mits er meer geïndividualiseerd gewerkt wordt.
Sessies
Het protocol bestaat uit tweewekelijkse, individuele sessies van een uur. Het intensiefste gedeelte van de volledige training kan tot 32 weken duren (sessie 1 tot en met 16). Nadien zijn er maandelijkse follow-upsessies, tot het kind een jaar droog is (sessie 17 tot en met 20).
Enuresis
Enuresis wordt beschouwd als een van de meest voorkomende problemen bij kinderen. Enuresis wordt gedefinieerd als het al dan niet intentioneel lozen van urine in het bed of in de kleding bij kinderen ouder dan 5 jaar. De International Children’s Continence Society definieert enuresis nocturna als bedplassen, en maakt onderscheid tussen enuresis nocturna en urinaire incontinentie.
Online behandelprotocollen voor kinderen en adolescenten
Deze behandeling is onderdeel van Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels. De standaard psychologische behandelingen uit deze boeken zijn nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling, ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.