Behandeling ter preventie van (dreigende) problematische rouw
In dit protocol wordt een behandeling beschreven voor (dreigende) problematische rouw bij jeugdigen tussen 8 en 18 jaar oud die ondersteunend is bij de verwerking. Het programma richt zich op kinderen die thuis wonen bij hun ouder(s). Ouder(s) worden actief betrokken bij de behandeling van hun kind. Het protocol toont een cognitief-gedragstherapeutische benadering van PRS. Eerst wordt het algemene effect van rouwbehandelingen besproken, en daarna de effecten van cognitief-gedragstherapeutische benaderingen. Vervolgens wordt stilgestaan bij het assessment van PRS en het behandelprotocol. Er is aandacht voor veelvoorkomende valkuilen. In de discussie worden indicaties en contra-indicaties van deze behandeling besproken.
Bij dit protocol hoort een werkboek voor kinderen. Dit werkboek zit niet bij dit protocol inbegrepen. Ook is er een gratis werkboek voor ouders, en zijn er downloads en video’s beschikbaar (zie onderaan).
Doelgroep
Ondanks dat het verlies van een dierbare vaak een ontwrichtende gebeurtenis is, lukt het de meeste jeugdigen om – met steun van de omgeving – het verlies te verwerken. Een kleine minderheid heeft echter rouwreacties die langdurig aanhouden en waarvoor specifieke hulp geïndiceerd is. In de DSM-5-TR wordt in deze gevallen van persisterende-rouwstoornis (PRS) gesproken. De behandeling voor (dreigende) problematische rouw is voor jongeren tussen 8 en 18 jaar oud.
Sessies
RouwHulp omvat negen wekelijkse sessies voor het kind en vijf tweewekelijkse sessies voor de ouder(s).
Herzien online behandelprotocol over PRS bij jeugdigen
Deze behandeling is een herziening van het gelijknamige protocol in Protocollaire behandelingen voor kinderen en adolescenten met psychische klachten, onder redactie van Caroline Braet en Susan Bögels, en is nu afzonderlijk beschikbaar gemaakt voor online gebruik. Zo heb jij de best onderzochte behandelingen voor kinderen en adolescenten altijd bij de hand!
Na aanschaf van deze behandeling ontvang je een activatiecode via de mail. Op www.boompsychologiecollectie.nl kun je jouw protocol activeren en online raadplegen.